dinsdag 15 mei 2012

Een ongezouten bericht

Nou, de uitslag van de 24 uurs meting is bekend hoor. Bloeddruk te hoog! Dus ik heb nieuwe medicijnen gekregen en nu maar afwachten of dat gaat helpen.

Het zit me dwars, die bloeddruk. In hoge mate zelfs.
Hij MOET omlaag!!
Het is jammer, maar het zit in de familie. Mijn vader kreeg op z'n 52e een klapper van een hartinfarct, mijn moeder heeft een te hoge bloeddruk, mijn beide Oma's hadden spataderen en ik ben in de prijzen gevallen. Het ziet er naar uit dat ik van iedereen de verkeerde genen heb geerft!

Ik probeer al op mijn manier gezond te eten, gebruik zo min mogelijk vet en weinig zout. Aardappels en groenten kook ik zonder zout en ik gebruik alleen zout om het vlees op smaak te krijgen. That's it (dacht ik), goed bezig!
Verkeerd gedacht dus.

Ik heb geen hekel aan koken maar om nou iedere dag uren in de keuken te staan gaat me toch te ver. Gemak dient de mens en er is keus genoeg in de winkels.
Het grote probleem is alleen dat in kant en klare en bewerkte producten gewoon veel te veel zout zit en dat heb je niet altijd in de gaten!
Zakjes en pakjes voor jus en sauzen zijn heerlijk maar helemaal niet zo goed voor een mens.
Kruidenmixen om gerechten wat meer pit te geven zoals die heerlijk mixen voor ovenschotels...... FOUT.
Zakken en potten met van die overheerlijke Pastasaus en zo......UIT DEN BOZE!
Kaas, kaas en nog eens kaas......... FUNEST.
En zo kan ik nog wel even door gaan.
Kijk en dat is nou toch heel vervelend want het is lekker en zo makkelijk!

Op internet is hier natuurlijk veel over te vinden en om je eerlijk de waarheid te zeggen ben ik niet vrolijker van al die informatie geworden en ik heb dan ook een drastisch besluit genomen.
Het roer gaat om!!
Ik ga voor zoutloos, dat wil zeggen natriumarm.
De o zo bekende smaakmakers uit pakjes, zakjes en potjes zijn inmiddels de laan al uit en vervangen door  natriumarme producten en ik ga de uitdaging aan om mijn eten op smaak te maken met behulp van verse en gedroogde kruiden.

Nou ben ik gelukkig echt niet de enige met deze problemen en na wat speurwerk op internet heb ik tot mijn grote opluchting Aranka gevonden. Een ongezouten kookblog met geweldige recepten die er heerlijk uitzien en hopelijk ook zo smaken!Oosterse Kippensoep

Salade van tuinboontjes


Gegrilde vis met Marokkaanse tomatensaus

Vlaams Stoofvlees

Dus mocht je in dezelfde schuit zitten dan kan ik je aanraden om bij haar eens je licht op te steken. En mocht iemand ervaring hebben in zoutarm koken, goede tips en adviezen zijn altijd welkom!!

5 opmerkingen:

 1. Wat naar, maar als bovenstaande net zo smaakt als het eruit ziet dan komt het goed.
  Succes.

  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, dat is natuurlijke een behoorlijke "gezouten" mededeling maar knap dat je gelijk de handdoek in de ring gooit. En de foto's zien er heerlijk uit maar het zal wel wennen zijn om niets meer even uit een pakje te maken. Ik ben ook niet zo'n kook-ster en dan zijn pakjes en zakjes ideaal, nu kamp ik met een vrij lage bloeddruk dus tja!! Heel veel succes Dorien met al die nieuwe maar vast heerlijke gerechten,groetjes Linda.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vervelend voor je maar inderdaad zoutarm eten kan absoluut lekker en smaakvol zijn en er staan ook genoeg makkelijke recepten op mijn site.

  Het is even wennen natuurlijk maar als je er aan gewend bent dan kun je je eten ook echt goed op smaak brengen zonder zout.

  Succes ermee en ik hoop dat je zoutarme offensief zijn vruchten af gaat werpen!

  Groetjes Aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas, tips voor zoutarm koken heb ik helaas niet. Ben ook niet zo'n keukenprinces moet ik toegeven. Pas de laatste jaren ben ik wat meer gaan experimenteren op dit gebied. Maar lekkere jus zelf maken is mij nog nooit gelukt en hiervoor gebruik ik dus altijd een zakje. Daar zou ik wel vanaf willen, maar tot nu toe vraagt iedereen als ik het weer es zelf heb geprobeerd: "zeg ma / Jac, morgen weer met een zakje?!!!!"
  Bij ons zit hoge bloeddruk ook in de familie en nu jouw verhaal lezende, zet mij dat toch weer aan het denken en lijkt het me een goede zaak dat ik toch maar weer es ga proberen wat minder zakjes te gebruiken!!
  Ik wens je in ieder geval heel veel succes. Zelf koken is misschien wel veel werk, maar je zou het ook zo kunnen doen dat je bijvoorbeeld voor twee dagen kookt. Dan heb je het om de dag wat makkelijker. Dat doen mijn ouders ook (ze zijn gescheiden en beiden alleen / trouwens, mijn vader maakt het af en toe wel heel bont: die eet soms wel vier dagen achter elkaar hetzelfde; dat vind ik af en toe wel een beetje teveel makkelijkheid, hihihi).
  Tsjonge, mijn reactie is wel erg lang geworden; had ik je misschien beter een email had kunnen sturen !! :o)!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Dorien, da's geen leuke nieuws! Maar heel goed van je om moedig het roer om te gooien en deze omslag te maken. Het zou voor iedereen veel beter en gezonder zijn. Eigenlijk is het belachelijk dat er overal zoveel troep in zit.
  De foto's van de gerechten die je laat zien lijken veelbelovend.., ik denk dat het je best gaat lukken om de nodige aanpassingen te maken!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen