woensdag 7 november 2012

Rozen van crêpepapier


Eindelijk weet ik hoe het moet!!
Rozen maken van crêpepapier.
Voor mijn verjaardag (in April!!) kreeg ik een kadobon voor een Rozenworkshop en eind Oktober was het zover!
Ik moest ervoor naar Amersfoort en na een middagje tekst en uitleg van Janny weet ik nu precies hoe de vork in de steel zit! Het werd een leuke middag in haar atelier waar een we royaal voorzien werden van koffie en thee met allerlei heerlijke cupcakes, mini soesjes en chocolaatjes. Het leek bijna wel een High Tea!

We hebben 3 verschillende rozen gemaakt.
Een gewone roos, een botanische roos met meeldraadjes en een dubbele roos.
Het lijkt heel ingewikkeld maar eigenlijk valt dat reuze mee. Het is een handigheidje!

Crêpepapier is goedkoop in aanschaf.
Een pakje kost ongeveer 70 cent en daar kun je echt wel een aantal rozen uit halen. Heel fijn in deze moeilijke tijd waarin we met z'n allen de broekriem nog strakker moeten aanhalen en niet iedereen meer voor de gezelligheid iedere week verse bloemen op de vaas kan zetten.
Als je tussen je papieren rozen wat takjes appelblad of eucalyptus mengt heb je een prachtige bos op tafel staan.
Bovendien kun je naar hartelust afwisselen, voor de prijs hoef je het namelijk niet te laten en het staat ook nog eens heel decoratief!

Crêpepapier is in veel kleuren verkrijgbaar maar vaak zijn die kleuren een beetje te fel voor rozen en daarom is het mooier om het papier te ontkleuren.


foto uit boekje Paper Roses van Nannette de Freese

Gewoon aan de bovenkant een strook van ongeveer 7 cm. af knippen en onderdompelen in water. Het papier verliest zo z'n felle kleur en je krijgt mooie zachte tinten waar je na het drogen prachtige rozen van kunt maken. Het gekleurde water kun je trouwens ook weer gebruiken om bijvoorbeeld wit crêpepapier een zacht tintje te geven.

En dit zijn mijn exemplaren na een middagje prutsen.

De gewone roos
De botanische roos
En een dubbele roos, waar ik persoonlijk wat minder weg van ben. Het papier voor deze roos was veel dikker en stugger dan dat van de andere twee rozen en dat vond ik minder prettig om mee te werken. De blaadjes vallen lang niet zo mooi als bij dunner crêpepapier.
Tuurlijk ben ik thuis nog even aan het experimenteren geslagen. En dit is em, mijn eigen probeersel at home.
Ontkleurd en wel!
Wil je zelf ook eens proberen om rozen van crêpepapier te maken dan vind je hier een duidelijke uitleg met stap-voor-stap foto's.

6 opmerkingen:

 1. Knap gedaan.
  Niet van echt te onderscheiden.
  Ziet er idd goed uit met dat groene blad erbij.

  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meis, wat mooi !! Net echt!!!

  'k Heb ooit een beschrijving voor het maken van zulke rozen uit een hobbyblad geknipt, maar de techniek is in de tussentijd veel meer verbeterd, zie ik !! Als ik jou exemplaren zie, krijg ik zin om het alsnog te gaan proberen, maar ja, zoveel dingen, zo weinig tijd .... ;o)!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh wat mooi. Ik dacht even dat je me voor de gek hield, het is net echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello there!

  Beautiful work found via AIB
  Find me on facebook... do visit, like n share and i'll return the favor :-)
  https://www.facebook.com/kaajewel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze lijken super echt! Wat heb je deze mooi gemaakt... Ik vind het heel kunstig hoor en doe het je niet na. Bedankt voor de tip van het ontkleuren van crepepapier; de kleuren zijn vaak zo fel en intens..

  groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo Dorien ik heb dit jaar ook de workshop gevolgt van Janny vond het erg leuk ! ik ben ook aan het experimenteren met kleuren het gaat me goed af ... het drogen van papier gaat sneller in de magnetron . 2 minuten vol vermogen en daarna de stand lager zetten vind jou site heel leuk !! groetjes lidian

  BeantwoordenVerwijderen